Изработка на сайтове

Изработка на сайтове

Нашата агенция се специализира в SEO оптимизацията и изработката на бързи и подредени сайтове. Ако искате да работите с Агенция „Атаман“ – свържете се с нас. На тази страница ще откриете подробна информация за видовете уебсайтове, различните технологии за тяхното изграждане и управление, както и за важни въпроси, като избора на хостинг и домейн.

Какво представлява изработката на уебсайт – бърз отговор:

Изработката на уебсайт е процес на изграждане на сайт, който включва определяне на нуждите на клиента, създаване на привлекателен интерфейс, както и изграждане на функционалност за крайния потребител

Защо е важно да имате сайт?

В днешно време всеки бизнес има нужда от сайт. Това е породено от поведението на потребителите. Дори съществуващите Ви клиенти биха се радвали да проверят информация за Вашия бизнес и биха го направили през Вашата страница.

Добрият и подреден уебсайт може да повиши Вашите продажби. Разбира се, зле съставеният може да има и обратен ефект. Ако страницата Ви е бавна и трудна за навигиране, или не предоставя търсената информация, то тогава може да откаже Ваш потенциален клиент от извършването на конверсия.

Вашият сайт е съвременната Ви визитка и лице на Вашия бизнес. „Лошите“ сайтове се асоциират с неглижиране, изостаналост и бъркотия. Едва ли някой би искал да оставя такова впечатление. Ето и някои ползи от добър уебсайт, които често биват подценявани:

Легитимност  

Сайтовете, освен за информация и поръчки, често имат функцията на верификатори. Когато Вие имате фирмен сайт, това показва на потребителите, че сте легитимен бизнес, колкото и парадоксално да звучи. Никой няма да проверява юридическото Ви лице в Търговския регистър. Той ще потърси страницата Ви в интернет.

Бранд

Най-големият плюс е, че Вие контролирате информацията на своя сайт. Имате възможност да предоставите най-точната и полезна информация на потребителите, която да създаде цялостно добро впечатление за бранда.

Клиенти

Най-практическата полза от Вашия сайт е, че служи за инструмент за генериране на клиенти. След като хората Ви намерят онлайн, заинтересуват се от Вашия продукт или услуга и искат да научат повече, те ще знаят как да се свържат с Вас благодарение на предоставенат информация. Това Ви дава възможност да увеличите продажбите си. В комбинация с добра SEO оптимизация и платена реклама, Вашето интернет присъствие може да се превърне в основен източник на клиенти.

Спестяване на време 

Много предприятия получават обаждания от потенциални или съществуващи клиенти, които задават прости въпроси за местоположението и работното време. Ако пропуснете едно обаждане, потребителят остава недоволен. Разговорите със заинтересовани купувачи могат да разсеят вниманието на персонала от съсредоточаване върху най-важните части на Вашия бизнес. Уебсайтът може да намали тези обаждания, свързани с излишни вече дефинирани във Вашата страница въпроси и да увеличи процентът на качествени лийдове.

Актуализации и съобщения

Тъй като уебсайтът Ви е включен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, е лесно да публикувате актуализации за клиентите си. Това е начин да ги държите в течение на всичко, което правите и за настъпили промени. 

Дигитален маркетинг

Колокото и усилия да влагате във Вашия дигиталния маркетинг, винаги крайната цел е потребителите да „кацнат“ някъде. Тук е ролята на Вашия уебсайт. 

Основни видове сайтове

Какво е статичен уебсайт

Статичният уебсайт се състои от фиксиран брой предварително създадени файлове, съхранявани на уеб сървър. Тези файлове най-често са написани на езиците HTML, CSS и JavaScript, които се наричат „клиентски програмни езици“, тъй като се изпълняват в уеб браузъра на потребителя. Когато потребителят поиска страница от сървъра с URL, той връща HTML документа, който е посочен в адреса и всички придружаващи CSS и/или JavaScript файлове.

По време на този обмен, уеб сървърът не променя файловете преди да бъдат изпратени на потребителя, така че страницата ще изглежда по един и същи начин за всеки, който я поиска. Съдържанието е „статично“, а единственият начин да промените изгледа е като ръчно промените информацията във файловете.

Това не означава, че статичните уебсайтове не могат да бъдат интерактивни или ангажиращи. Те все още могат да имат връзки и бутони, изображения и видео, CTA, опция за изтегляне на файл и анимации, задвижвани от CSS или JavaScript. Но такива странции винаги ще изглежда еднакво за всички.

Пример за тях са уебсайтове с автобиографии, с портфолио, с брошури, Landing страници (целеви страници) и/или публикации за четене. Те са малки, с ограничено съдържание и не изискват чести актуализации.

Предимства на статичните уебсайтове

Повечето предимства на статичните уебсайтове произтичат от това, че те функционират по по-прост начин. Те са по-бързи от динамичните. Това е така, защото страниците на статичните уебсайтове са вече изградени и изискват минимална обработка. Сървърът трябва само да извлече исканите файлове и да ги достави на клиента. Скоростта им, наричана още производителност, е от решаващо значение за положителното преживяване на клиентите и също така влияе върху класирането в търсачките.

Недостатъци на статичните уебсайтове

Както вероятно се досещате, статичният уебсайт не е най-добрият вариант в много случаи. Най-очевидният проблем е свързан с управлението и актуализирането: Всеки път, когато искате да направите обновление на съдържанието, например, да промените заглавието на отделните страници, ще трябва да промените всеки отделен HTML файл. Освен това всеки път, когато искате да добавите нова публикация, ще трябва ръчно да създадете нов HTML файл. За големи уебсайтове това просто не е практично. Това важи за всяко добавяне на функционалност на Вашия сайт – изисква повече време и експертна работа от страна на програмист.

Не на последно място – има много видове сайтове, които просто не могат да бъдат изградени статично. Например, сайтовете за електронна търговия обикновено позволяват на потребителите да добавят продукти в количките си и да се отписват, което е невъзможно да се направи със статичен такъв, освен ако не се използват сложни интеграции. По тази причина, повечето сайтове онлайн са изградени като динамични.

Какво е динамичен уебсайт

За да се постигне по-голяма гъвкавост на предния край, динамичните уебсайтове изискват по-голяма сложност „под капака“. Тези уебсайтове не съхраняват всяка страница като отделен HTML файл. Вместо това уеб сървърите изграждат страници „в движение“. Как се случва това? Когато потребителят поиска страница, сървърът извлича информация от една или няколко бази данни и конструира HTML файл, създаден специално за клиента. След като тя е изградена, документът се изпраща обратно към браузъра на потребителя.

За изграждането на страници при динамичните уебсайтове, се използват скриптови езици от страна на сървъра, като PHP, Python, Ruby или сървърен JavaScript, в допълнение към езиците от страна на клиента (HTML, CSS и JavaScript). В зависимост от обема на данните, които се извличат за конструиране на уебстраницата, този процес може да стане доста сложен. Потребителят обаче не вижда нищо от тези етапи, а само зареденият в браузъра резултат, както при статичният тип.

В наши дни, повечето уебсайтове, които използвате, са динамични.

Предимства на динамичните уебсайтове

Скриптовете, които работят „под капака“ отключват безброй възможности за функционалност. Освен това е много по-лесно да се правят актуализации на целия сайт. Облекчава се и задълженията на хората, които работят с промените в него. Много по-бързо могат да се добавят или премахват функционалности и елементи от дизайна. 

Недостатъци на динамичните уебсайтове

Тъй като динамичните уебсайтове са по-сложни от статичните, те изискват много повече познания и опит, за да бъдат създадени от нулата. Един друг компромис при тях е потенциалното намаляване на производителността. Динамичните уебсайтове обработват повече данни в задната част (своя back-end), за да предоставят страници на посетителите. Това може да повлияе на времето за зареждане. И все пак, този недостатък е условен, защото има редица начини за оптимизиране на скоростта, дори при динамични сайтове.

Освновни категории сайтове

Изключително важно е да сте наясно с различните видове сайтове, за да изберете най-подходящия за Вас. В зависимост от целите и бизнеса Ви, има различни възможности, които може да обмислите да създадете, както и различни елементи, които си струва да добавите:

 • блог – блоговете не са само лични. Те могат да бъдат тематични или нишови. Те също така могат да бъдат част от основен бизнес сайт или онлайн магазин;
 • бизнес сайт – тип визитка. Съдържа основна информация за Вашия бизнес, както и услугите, които предлагате;
 • електронна търговия – онлайн магазин;
 • лични сайтове;
 • новинарски сайтове;
 • сайтове за събития;
 • още много други;

Всяка комбинация между различни видове страници е възможна. Когато избирате вид за своя уебсайт, помислете добре дали ще имате време да обновявате постоянно съдържанието в блог секцията си? Много често при планирането на сайтове, клиентите искат да имат от всичко. С течение на времето се оказва, че те нямат възможност да актуализират информацията си редовно и в последствие и отправят запитване към нас да скриваме определени категории. Затова най-важно е да прецените с какви екип и ресурс разполагате, преди да бъде финализирана идеята за Вашата страница.

От друга страна, ако използвате максимално тези възможности, Вие може да придобиете нови клиенти. Ако публикувате регулярно полезно съдържание за своите потребители, което им е от помощ, тогава могат да предпочетат вас, защото сте им дали прибавена стойност безплатно.

След като сте избрали какви функционалности следва да има Вашия сайт и сте решили какви са целите му, тогава следва да се консултирате със специалист или да наемете агенция за неговото създаване.

Използване на CMS

CMS означава Система за управление на съдържанието. Най-просто казано, това е софтуер, който помага на потребителите да създават, управляват и променят съдържанието на уебсайт, без да се нуждаят от технически познания. С други думи, CMS дава възможност на бизнесите сами да актуализират своята информация без да се налага да пишат код. Могат да качват публикации в блога, да обновяват продукти и др.

Вместо да изграждате своя собствена система за създаване на уеб страници, съхраняване на изображения и други функции, системата за управление на съдържанието се справя с всички тези основни инфраструктурни неща. Освен за вас, тези платформите улесняват и компаниите, разработващи сайтове. Така сроковете за изпълнение се съкращават, а цените са осезаемо по-ниски. Не случайно в цял свят това е най-предпочитаният начин за изграждане на страници.

Най-популярният CMS е WordPress, чрез който са изградени почти половината уебсайтове в света. Други популярни продукти от този тип са Joomla, Drupal, Magento (за онлайн магазини), Ghost (за блогове) и още много други. Съществуват и много други, по-малко известни системи за управление на съдържанието, които са предназначени за големи предприятия (с много висока цена).

Тези системи с годините са се развили и са се превърнали в много мощен инстурмент. С най-прости думи, някои CMS-и са се превърнали в нещо като „цялостен софтуер“ за уебсайтове. Чрез тях отговорните за изграждането на сайт управляват елементите на дизайна, структурата и функционалностите. Същевременно чрез нея се предоставя достъп на лица и без необходимата техническа грамотност. Те могат да публикуват и обновяват съдържание, както и да извършват други по-елементарни дейности.

Тук трябва да подчертаем, че WordPress.com и WordPress.org са два различни продукта. Едното е CMS, който се зарежда на собствен сървър и дава възможност за пълно персонализиране и добавяне на функционалности, а другото е платформа за блогове, която не изисква техническа грамотност, но не позволява персонализиране и добавяне на функционалности.

WordPress се използва за управление на всякакви сайтове – от сложни проекти за големи мултинационални корпорации, до страници на малки фирми и лични блогове. Каквито и да са изискванията на дадена компания, имат възможност да бъдат интегрирани в сайта.

Друг основен плюс за бизнесите е, че лесно могат да сменят партньорите си, които отговарят за сайта им. Понеже е много популярна платформа, вероятността да откриете фирма, която да промени дизайна Ви, да се заеме със SEO оптимизацията или поддръжката е много по-висок.

Разбира се, има и недостатъци при използването на CMS платформи като WordPress. Когато един продукт се опитва да бъде за „всичко“, това го превръща в сложен инструмент. Съществуват и други опасения, свързани със сигурността и скоростта на зареждане.

Нашата агенция е изградила стотици сайтове чрез CMS платформи като WordPress и има решения за всички тези проблеми. Използването на такива системи може да бъде бързо и сигурно, стига да се извърши подходяща конфигурация.

Custom: Персонализиран уебсайт, създаден от основи

Важно е да знаете, че персонализираният уебсайт, както показва името му, е такъв, който е проектиран по персонализиран начин в техническо и графично отношение. Този начин за изработка е най-скъп и отнема най-много време. В създаването му често са въвлечени няколко вида специалисти, които да работят по различни аспекти – дизайн, функционалности, предна част, задна част и т.н.

Препоръчваме подобни сайтове само в две ситуации:

 • за големи предприятия, които имат изключително специфични нужди и голям бюджет;
 • за малки и статични сайтове.

Въпреки преимуществата, съществуват и много недостатъци при „къстъм“ сайтовете. Намалява се гъвкавостта, интеграцията с други платформи и съществуват опасности, свързани със сигурността. Най-голямото предизвикателство остава бюджетът. Изграждането на сайт от нулата със сигурност ще струва в пъти повече, отколкото изработката на такъв с WordPress CMS.

Избор на хостинг

След определянето на вида, категорията и най-подходящите технологии за вашия сайт е много важно да се пристъпи към избор на хостинг. Той на практика е физическо пространство, в което се съхраняват всички файлове, кото са съставните части на страницата Ви. Много хора подценяват стъпката при избор на доставчик, а на практика това е една важна стъпка. За това допринасят и „примамливите“ оферти на някои компании, които предлагат чудесна цена и добри параметри, но само на хартия.

Друга честа уловка е промоционалната цена за първата година. След като изтече периодът, за който сте платили, обновяването много често е двойно или тройно по-скъпо. Ето няколко от най-важните критерии при избор на хосринг:

1. Uptime / Време на работа

Няма нищо по-неприятно в интернет от това да кликнете върху връзка и целевият сайт да не се отвори. Този проблем е важен не само за потребителите, но Google търсачката също ще започне да дава по-малка стойност в резултатите. Този фактор, който наричаме Uptime, най-често се измерва в проценти. Колкото по-близо е до 100%, толкова по-добри са гаранциите за наличност на услугата. 

2. Параметри на услугата

В зависимост от предназначението на Вашия уебсайт ще Ви е необходимо определено място за съхранение на файловете. То се измерва в MB или GB. Колкото повече по размер файлове ще има Вашият сайт, толкова повече пространство трябва да имате на хостинга си. Освен това, има три вида твърди дискове, на които сървърите ще съхраняват Вашата информация – HHD, SSD и NVMe. Това има пряко отношение към скоростта, с която ще бъдат визуализирани заявките на потребителите.

Други важни параметри са процесорната мощ и оперативната памет. Някои динамични сайтове изискват пвоече ресурси от други. Количеството на трафик също може да създаде проблеми, ако сте наели прекалено „слаба“ машина.

3. Месечен трафик

Може би не знаете, но някои услуги за хостинг на уебсайтове имат ограничение на месечния трафик. На практика това означава, че след определен обем достъп сървърът ще начислява допълнителна такса за „допълнителни посетители“ или ще спре да показва Вашия уебсайт. 

4. Скорост на зареждане

Ако вече сте прочели повече за SEO оптимизацията, знаете, че Google може да даде предимство на страниците, които се зареждат по-бързо, като винаги се стреми да предложи най-доброто изживяване на своите потребители. Добре е да обърнете внимание на следното – от къде ще достъпват до сайта Ви потребителите и къде се намират дейта центровете на компанията. Уверете се, че ще има добра свързаност и че споменатите параметри по-горе са добри и подходящи.

5. Сигурност 

Чрез избора на хостинг компания, Вие на практика се доверявате на юридическо лице да съхранява всички файлове на сайта Ви, а и не само. Ако страницата Ви има форма и събира данни, те също има значение къде се съхраняват. Сигурността на вашия хостинг е от важно значение. По тази причина следва се избере надежден партньор.

6. Поддръжка 

Предвид сложните конфигурации, понякога нещата се объркват и то не при Вас. Много е важно компанията да предлага добра поддръжка и по възжмоност да позволява интеракция в реално време. Ако възникне проблем, който не бъде отстранен бързо, това може да навреди на бизнеса Ви като цяло. Агенция „Атаман“ е изпробвала различни видове хостинг услуги при над 50 доставчика, като сме извършили тестове в реална среда, за да се убедим в качеството. Ние винаги подбираме най-добрия избор за нашите клиенти, спрямо нуждите и потребностите им. 

Избор на име: Домейн

Домейнът на практика е името на Вашия сайт. Нашият е atamanagency.com. Вероятно вече сте забелязали, че има различен тип „разширения“: .bg, .eu, .org, .net и т.н.

Тази задача се е првърнала в доста трудоемка и изисква креативен процес. 1.13 милиарда са свързаните с интернет сайтове към днешна дата. И разбира се, всеки от тях има собствен домейн. Отделно има много дигитални предприемачи, които просто купуват разширения за бъдещи свои проекти, които евентуално биха реализирали. Така регистрираните домейни стават 1,5 млрд.

Вероятността да Ви хрумне интересна идея за име, което вече е регистриран от друг човек или компания, е огромна. Въпреки това, трябва да се постараете при избора.

Ето и основните правила при избор на име (домейн) за сайт:

1. Изберете име на домейн, коeто е лесно за въвеждане

Изборът на име на домейн, което е лесно за въвеждане, е от решаващо значение за онлайн успеха. 

2. Бъдете кратки

Ако името на Вашия домейн е дълго и сложно, рискувате клиентите да го пишат погрешно. 

3. Използвайте .com по възможност

В съзнанието на потребителите .com е символ на легитимност. Това е най-разпознаваемото разширение. Сами се замислете – всички големи сайтове ползват .com с причина! Facebook, Instagram, Google и т.н.

4. Бъдете релевантни

Домейнът Ви следва да бъде релевантен за услугата, която предлагате, или да съответства на името на компанията Ви.

5. Проучете го

Направете проучване, за да не се окаже, че името е запазено като търговска марка. Макар рядко да се стига до подобни казуси, все пак се случва! Би било голяма неприятност да се налага смяна на домейна в движение.

6. Изберете разширение на име на домейн, което пасва

Набор от нови генерични домейни от първо ниво — като .co, .io, .xyz и .ai или .me домейни — предлагат страхотна възможност за регистриране на кратки и много подходящи имена.

7. Защитете и изградете марката си

Ако сте избрали домейн от типа на „моятбизнес.ком“ и бизнесът Ви върви добре, много е вероятно да се намерят „доброжелатели“, които да решат да се възползват от успехите ви. Ваш конкурент може да регистрира същия адрес с различни разширения:

 • моятбизнес.net;
 • моятбизнес.org;
 • моятбизнес.eu и т.н.

Целта му ще бъде да се опита да заблуди потребителите и да открадне Вашите клиенти. Изпреварете ги! Регистрирайте всички възможни разширения и ако можете, регистрирайте търговската си марка. Така ще имате правни осонования за действия срещу „доброжелателите“.

8. Действайте бързо

Домейни се купуват всяка минута! Ако сте открили свободно име, което Ви усторйва, купете го бързо. Следващият път, когато проверявате, то вече може да бъде заето.

Как да изберем агенция, която да изгради сайта ни

Както вече се уверихте – един уебсайт е като онлайн визитна картичка. Жизненоважно е да имате напълно функционираща страница, която работи добре на мобилни устройства и осигурява добро потребителско изживяване.

Факторите за изграждане на добър уебсайт са много, а процесът е комплексен, което налага ангажирането на професионалисти. Изборът на правилната компания е от решаващо значение, за да гарантирате, че вашият бизнес е добре представен онлайн.

Ще Ви споделим няколко съвета за избор на добра агенция за  разработването на Вашия сайт:

1. Разберете Вашите изисквания

Преди да се свържете с компания е важно да получите яснота относно Вашите изисквания и очаквания от тях. Определете обхвата на работата. Основната рамка улеснява Вас и хората, които работят по Вашия уебсайт.

2. Бъдете смели и направете запитване

Когато търсите кой да се заеме с тази важна задача, най-вероятно търсите в Google, питате познати или ползвате социалните мрежи. Не се колебайте да влезете в контакт с компаниите и да задавате всичките си въпроси! Само по този начин ще прецените с кого да работите. 

3. Проверете дали имат опит и попитайте клиентите им 

Не се колебайте да попитате предходни техни клиенти за мнение! Те ще Ви споделят дали са доволни от услугите и дали имат добри резултати от работата.

4. Проверете услугите, които предлагат

В зависимост от обхвата на работата, някои компании може също да предлагат услуги като писане на съдържание и SEO оптимизация за сайта. Ако смятате, че имате нужда от подобни услуги, то тогава е най-добре да изпозлвате една компания.

5. Комуникация

Много е важно компанията, с която работите, да има екип от хора, с които комуникирате лесно, защото ще се налага периодично да се свързвате с тях. Колкото по-гладко върви процеса и агенцията провява разбиране, толкова по-бързо и по-вкуса Ви ще се случват нещата.

Ако Вие имате доверие на Агенция „Атаман“ – не се колебайте, свържете се с нас!

Направете заявка!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Вашите имена