SEO оптимизация

Нашата агенция е специализирана в SEO оптимизацията. Ако желаете да работим заедно – свържете се с нас! На тази страница ще откриете подробна информация относно това какво представлява Search Engine Optimization, нейните видове, както и ще разгледаме някои основни понятия и концепции.

Какво е SEO оптимизация – бърз отговор:

SEO (Search engine optimization) означава „оптимизация за търсачки“. С други думи, този вид маркетинг се изпозлва да опише сложен и комплексен процес на подобряване на Вашия сайт, чрез което да се увеличи видимостта му в търсачките (като Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo и др.).

Основни понятия – SEO, SEM и PPC

За да се ориентирате по-добре, е важно да познавате и други понятия като PPC и SEM, които са малко по-различни процеси. Първият термин е съкращение от pay-per-click. Това са рекламите, които Ви излизат в Google под етикета „Спонсорирано“, когато търсите нещо или видите банерна реклама в някой сайт. Това е платена услуга и ако желаете да излиза и вашата връзка там, таксуването се случва на клик, а Вие наддавате срещу своите конкуренти. Рекламодателите се надпреварват за определени ключови думи или фрази, за които искат рекламите им да се появяват в резултатите от търсенето. 

SEM (search engine marketing) e маркетинг в търсачките. Този термин е събирателен за комбинацията от SEO и PPC процеси, чиято цел е да повишат трафика чрез органично търсене и платено търсене. Казано по-просто, маркетингът при търсене е процесът на получаване на трафик и видимост в тях чрез платени и неплатени усилия. Ако правите SEO оптимизация и PPC кампании, събирателно това е SEM.

Защо SEO оптимизацията е важна за бизнеса?

SEO оптимизацията е важен маркетингов канал, който често бива подценяван. Всъщност, търсачките осигуряват повече от половината посещения към уебсайтовете в света. Систематично висок трафик към Вашия страница може да доведе до повече продажби на стоки и услуги за бизнеса. Особено във времена, в които основните социални канали са със все по-ниско органично достигане на публикациите.

Само за пример, средната видимост на пост във Facebook е около 1,9% за 2023 г., като за Instagram (в същия период) е около 4%. С други думи, ако имате 1000 последователи в основната социална мрежа на Meta, средно по 19 души ще виждат публикацията Ви. Веднъж полагате усилия за да изградите аудитория, а след това трябва да я ангажирате постоянно и да бъдете консистентни. Въпреки това, възможните резултати са лимитирани, а цените за реклама в социалните мрежи също бележат ръст. Същевременно прогнозите са, че органичното достигане ще спада още повече.

Друга причина, поради която SEO оптимизацията е от решаващо значение за марките и бизнеса, е високата устойчивост. Когато една платена кампания стигне своята крайна дата, трафикът също приключва. Потокът от социалните мрежи (в най-добрия случай) е ненадежден и е малка част от това, което някога е бил.

Със сигурност това не означава, че не трябва да използвате социалните мрежи. Напротив, в днешно време те са важен верификатор, че един бизнес е легитимен. С други думи, ако някой се интересува от Вашите услуги, ще провери дали имате социални мрежи, дали имате аудитория, а някои дори ще се свържат с Вас през някоя от страниците Ви.

Разбиране на потребителското поведение при търсене

За да придобиете по-добра представа, трябва да мислите като потребител и да си представяте какво е неговото поведение.

Всеки път, когато хората искат да си закупят даден продукт, да ползват услуга, да отидат някъде или да получат повече информация, те започват с търсене. В наше време то се случва в интернет. В повечето случаи се използва Google или Bing. Разбира се, има някои изключения. В САЩ, например, ако искат да закупят директно продукт, търсят в Amazon. Ако търсят услуга – Google има допълнителни функции за тях, каквито в Европа все още няма. Също така, в някои специфични ниши, търсенето може да се извършва и в YouTube, особено ако търсят нещо обучително.

Всяка година се извършват трилиони търсения в световен мащаб. Търсенето често е основният източник на трафик за уебсайтовете, поради което е от съществено значение те да бъдат оптимизирани за търсачката.

Всичко това означава, че подобряването на видимостта Ви и класирането в резултатите от търсенето на по-високи позиции от тези на конкурентите Ви, може да окаже положително въздействие върху Вашата печалба.

SERP – какво търсачките показват на потребителите

Тук е моментът да въведем още едно понятие – SERP (Search Engine Result Page). Това е страницата в търсачката, която Ви показва релевантно съдържание спрямо Вашата заявка за търсене. Типовете връзки, които са визуализирани, зависят и от географското Ви положение и езика на търсене, но включват и:

 • панели на знанието (Knowledge panels);
 • препоръчани откъси (Featured excerpts);
 • карти (Maps);
 • изображения (Images);
 • видеоклипове (Video);
 • топ истории (новини) (Top Stories/News);
 • хората също питат (People also ask).

Към това прибавяме и платените резултати и органичните такива.

След като разберете какво искат Вашите потребители, Вие трябва да положите усилия, за да им предоставите това, от което те имат нужда. Освен, че това задоволява потребностите на клиента и го удовлетворява, трябва да знаете, че уебсайт, който се класира добре, обикновено се счита за авторитетен или надежден.

Основни видове SEO оптимизация

Съществуват три основни вида SEO оптимизация:

 • Technical SEO: Тази част е свързана с техническите аспекти на даден сайт.
 • On-page SEO: Оптимизиране на съдържанието в даден уебсайт;
 • Off-page SEO: Това са действия извън вашия уебсайт, които оказват влияние върху доверието към марката и подпомагат вашето класиране.

Ще си позволим да цитираме Дани Гудйин, който в своя статия публикувана в Search Engine Land пише следното: „Представете си SEO като спортен отбор. За да спечелите, Вие се нуждаете от силна защита и нападатели, както и от фенове (т.е. от аудитория)“. Мислете за техническата оптимизация като за защитата си, за оптимизацията на съдържанието като за нападението си, а за оптимизацията извън сайта – като за начини за привличане, ангажиране и задържане на лоялна фенска маса.

Техническа SEO оптимизация

Техническата оптимизация е от изключителна важност при извършването на SEO оптимизация. Чрез нея търсачките по-лесно откриват и достъпват вашите страници. Тук също бихме добавили и други фактори, като скорост на зареждане, които имат отношение към вашето класиране.

При техническата оптимизация се работи вурху структурата на URL адресите, навигацията, вътрешни връзки и много други аспекти. Търсачките имат методика да определят дали Вашият сайт осигурява добро потребителско изживяване. Елементи като Core Web Vitals, удобство и използваемост за мобилни устройства, HTTPS – всичко това има значение за техническата SEO. 

Друга област на техническата оптимизация са структурираните данни (наричани още схема). Добавянето на този код към Вашия уебсайт може да помогне на търсачките да разберат по-добре съдържанието Ви и с това значително да се подобри позицията Ви в резултатите от търсенето. 

Важни елементи са също и хостингът, CMS (система за управление на съдържанието) и сигурността на сайта. Всички те играят роля в Technical SEO. 

Оптимизиране на съдържанието – On-Page SEO оптимизация

При извършване на SEO оптимизация, съдържанието Ви трябва да бъде подновено за две основни аудитории: хора и търсачки. Това означава, че обновяването на материята, която потребителите Ви ще видят (това, което всъщност е на страницата), както и това, което ще видят уебтърсачките (кодът). От Google твърдят, че най-важно е оптимизацията да бъде насочена към хората.

Независимо какво заявяват в своята документация, факт е, че е полезно да публикувате полезно, висококачествено съдържание. Какво означава това е въпрос на лична интерпретация, но Вие можете да използвате комбинация от разбиране на желанията и нуждите на Вашата аудитория + данни и насоки, предоставени от търсачката.

Когато оптимизирате съдържание за физически лица, то следва да:

 • засяга и обхваща подходящи теми, в които авторът на съдържанието има опит и експертиза;
 • включва ключови думи, които хората биха използвали, за да намерят съдържанието;
 • бъде уникално или оригинално;
 • не съдържа граматически и правописни грешки;
 • включва мултимедия (напр. изображения, видеоклипове);
 • е структурирано така, че да улеснява хората да разберат информацията, която споделяте.

За търсачките някои ключови елементи на съдържанието, за които трябва да се оптимизира, са:

 • тагове на заглавията;
 • мета описания;
 • алтернативен текст на мултимедийните файлове;
 • метаданни на Open Graph и Twitter Cars.

Оптимизация „извън сайта“ – Оff-Page SEO оптимизация

Много клиенти смятат, че само действията, които се извършват по техния сайт, имат значение. Това на практика подценява концепцията за интернет като цяло – той е мрежа. Търсачките не обхождат само Вашия сайт, а още милиони страници ежедневно.

Изграждането на връзки (Backlinks) е процес, в който други страници поставят URL адрес към Вашия собствен уебсайт. Тази дейност е най-често свързвана с т.нар. Off-Page SEO оптимизация. Имайте предвид, че не трябва да се подвеждате по съмнителни услуги, които Ви предлагат голям брой обратни връзки за кратко време и срещу заплащане. Това са най-често „спамерски“ линкове, които по-скоро могат да навредят на Вашето класиране, отколкото да помогнат. Друг важен елемент е, че Google забранява купуването на връзки.

Съществуват други методи за получаване на линкове към Вашия сайт. Например:

 • сайтове на партньори;
 • други страници, които цитират ваши публикации;
 • профилите Ви в социалните мрежи;

Има и по-специализирани методи и техники, които помагат за цялостно изграждане на бранда Ви, като:

 • PR: Техники за връзки с обществеността, предназначени за спечелване на връзки, предоставени от редакцията;
 • маркетинг на съдържанието: Някои популярни форми включват създаване на видеоклипове, електронни книги, проучвания, подкастове (или гостуване в други подкастове) и публикуване на гости (или блогване на гости).

Оптимизацията е процес, а не еднократно действие

Повечето маркетолози правят грешка, като смятат, че SEO е еднократно събитие в стремежа им да постигнат високо класиране в Google. Дори да получите резултат в кратък период, после можете да останете неприятно изненадани. За това има няколко причини:

Промени в алгоритъма на търсачките

Google актуализира алгоритъма си често, а понякога извършва Core updates, с които променя изцяло правилата на „играта“. Това е нормално, защото съдържанието в интернет става все повече, а има тенденция да се увеличава с много по-бърз темп, поради навлизането на AI. За съжаление, има и много неетични „професионалисти“ в сферата на SEO, които се опитват да надхитрят алгоритъма, като използват всякакви тактики, за да компенсират липсата на качествено съдържание. 

Днес Вашият уебсайт може да се класира на едно от първите места. Няколко дни по-късно може да сте изпаднали със стотици позиции и да не генерирате никакъв трафик, заради промяна в алгоритъма. Поради тази причина е необходимо постоянно да има ангажиран експерт, който да може да реагира в такива ситуации.

SEO на практика е конкуренция

Когато говорим за оптимизация, ключова задача е да класирате Вашите страници по-напред. Това означава да „изпреварите“ конкурент. Същевременно и Вие можете да бъдете задминати. Не трябва да мислите, че сте единствените, които правят нещо в тази посока. Някои бизнеси бързо се адаптират и влагат много усилия и ресурси за качествена SEO оптимизация.

Нещата се променят

Независимо дали става въпрос за Вашия бизнес или полезна информация, която сте споделили – нещата се променят. Ако не актуализирате съдържанието си, рискувате да заблудите потребители, а с това и тяхното доверие към Вас спада. Същевременно промени настъпват и в технологичен план, затова е важно да поддържате сайта си. Понякога нещата се „чупят“ след ъпдейт, а търсачките не „харесват“ сайтове с проблеми (точно както и потребителите).

SEO никога не може да бъде еднократно събитие. Използването на тази тактика е както дългосрочен, така и непрекъснат процес, който трябва да се поддържа, за да може Вашият бизнес да постигне по-добри резултати на страницата с резултати от търсенето. Вашият експерт по SEO оптимизация трябва да бъде постоянно нащрек, тъй като конкурентът Ви никога не спи.

Как да изберете подходящ SEO експерт или компания

Най-важното правило е да не се доверявате на хора, които гарантират първо място в търсачката. Никому нищо не е гарантирано от Google, още повече на някой „експерт“. Няма човек, който да управлява класирането ръчно – всичко се случва чрез алгоритми. Google от своя страна не споделя детайли за тях, за да попречи на „зложелатели“ да се възползват и класират съдържание на челни места по лесен начин. Единственият индикатор за успешна SEO е полученият трафик в дългосрочен план. Ако Вие получавате повече посещения на сайта си, значи процесът е ефективен.

Не се доверявайте и на експерти и фирми, които Ви обещават скоростни резултати. Най-често това се постига чрез техники на черната шапка (black hat), които може и в краткосрочен план да свършат работа, но да Ви донесат огромни проблеми в дългосрочен – в нашата практика имаме случай на цялостно ребрандиране и започване от нулата, заради наказание от подобни практики в минал период.

Можем ли сами да правим SEO оптимизация?

SEO оптимизацията е сложен и комплексен процес. Самото изучаване на материята може да отнеме месеци, а дори и години, особено предвид наличието на изключително разнопосочни мнения по различни въпроси и постоянните обновления.

Освен теоретичната част, най-важна е практиката. Google не разкрива голяма част от начина по който класира различните страници. Много от теоретичните твърдения в различни курсове не отговарят съвсем на истината или са валидни само в частен случай и при куп други обстоятелства. Ако решите сами да правите оптимизация, трябва да бъдете много внимателни, защото грешен ход може да коства освен време и енергия, то и пари.

Макар да не споделят „тайните си“, от Google все пак дават някои насоки по отношение на SEO в своята документация. Съветваме Ви, ако не сте експерт, нямате опит и не сте сигурни в това, което правите, но сте решили самостоятелно да оптимизирате сайта си, да се ръководите изцяло от документацията на Google.

Ако искате да се доверите на професионалисти в SEO оптимизацията – не се колебайте да се свържете с нас.

Направете заявка!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Вашите имена