Платена реклама

Платена реклама

Нашата агенция предлага настройка и управление на рекламни кампании, чрез които да осъществявате повече продажби и да повишавате разпознаваемостта на вашия бранд. На тази страница ще откриете информация за основните видове платена реклама, начини на работа и основни принципи, които ние следваме при предоставянето на тази услуга.

Какво е платена реклама – бърз отговор:

Платената реклама в интернет е модел, при който бизнесите заплащат, за да показват реклами на целева аудитория в определена платформа.

На какъв принцип работят платените реклами

Най-често задаваният въпрос от бизнесите е: „Колко струва?“. И това е напълно нормално, защото всеки предприемач иска да прецени разходите си и да се увери, че ще има възвръщаемост.

Рекламата в интернет обаче не работи с фиксирана цена. Тя е на аукционен принцип. Вие не закупувате конкретно място за конкретен период или брой преглеждания/кликове и т.н. Интернет е пълен с бизнеси, които искат да достигнат до потенциални клиенти. По тази причина, рекламата се осъществява на аукционен принцип. Цената до голяма степен зависи от нивото на конкуренция, аудиторията на платформата, колко сте креативни и още много фактори.

Чудите се как функционира този процес? Просто е! Различните пазарни конкуренти наддават помежду си за рекламно пространство в платформи като Google Ads, Bing Ads или Meta ads. Алгоритмите на тези канали за разпространение на желаната от Вас информация определят кои реклами се показват и кога.

Има ли разлика? Категорично! Всяка платформа има свой собствен алгоритъм за реклами. Това води и до диференциация при изготвянето на рекламни кампании в съответните канали. И все пак, Вие можете да определите лимит на своите бюджети.

Предимства на платената реклама

Платените реклами могат да бъдат от огромна полза за бизнеси от всякакъв мащаб и бранш. Повечето подходи за органично достигане и трафик, като SEO оптимизацията, изискват време, за да доведат до резултати. В случая платената реклама има своите огромни предимства, ето и някои от тях:

 • Незабавен трафик: Посещенията на сайта ви могат да се повишат веднага.
 • По-добро насочване (таргетиране): Бизнесите могат да избират пред каква аудитория да се показват техните реклами.
 • Измерване на ефективността: Платформите предоставят данни и анализи, които могат да помогнат за подобряване на рекламните кампании.
 • Достъпност: Дори бизнесите с по-ограничени бюджети могат да участват в надпреварата. Особено добри резултати могат да се постигнат в ниши с по-слаба конкуренция.

Основни видове платени реклами

Платените реклами могат да се различават в зависимост от своя формат, както и от платформата, която използваме. Ще се опитаме да категоризираме основните видове:

Реклама в търсачки

В днешно време първото действие на потребителите е да потърсят в интернет за информация или услуга, от която имат нужда. Най-популярните търсачки (Google и  Bing) Ви позволяват да рекламирате в страницата с резултати (SERP).

Рекламите в търсачките имат две основни категории. Едната цели да вкара потребителите в сайта Ви, а другият тип цели генериране на телефонни обаждания, без потенциалният клиент да е посетил Вашата страница.

Рекламата в търсачките позволява да таргетирате рекламите си към определен тип аудитория, както и да изберете при какви ключови думи (при кои потребителски търсения) да участвате в наддаването.

Как се наддава?

Наддаването за някои видове ключови думи е по-скъпо от това за други. Да вземем например фрази като „къде да си купя нов телефон“. Те показват, че търсещите вече са на фаза готовност за купуване. Следователно повече рекламодатели ще наддават за тази ключова дума, за да „хванат“ подобен клиент, което увеличава цената.

Дисплейна реклама

При дисплейната реклама Вие заплащате за позиционирането на Ваш рекламен банер в други сайтове и платформи. Те могат да бъдат в различни формати, включително изображения, графики, анимации и видеоклипове. 

Някои добре познати мрежи за дисплейни реклами включват Meta’s Audience Network и Google Display Network. А защо тя е по-интересна за някои бизнеси? Дисплейната реклама отваря интересни възможности – например, ако Вие сте бизнес, който предлага бебешки стоки, Вашата реклама може да бъде видяна в сайтове със съвети за млади родители и стоките да бъдат директно представени на тях.

Реклама в социалните мрежи

Платената реклама в социалните мрежи е нещо, което всеки потребител на тези канали е забелязвал. Особено ако е прекарвал поне няколко минути във Facebook или Instagram.

Социалните мрежи събират определен тип данни за потребителите си, като местоположение, възраст и интереси. След това рекламодателите могат да ги използват, за да се насочат своите реклами към по-конкретни аудитории.

Друга част от информацията, която тези платформи „колекционират“, е свързана с интересите на потребителите – на база членството им в групи, харесани страници, ангажиране с определен тип постове и т.н. Това може да бъде от голяма полза, особено за рекламодателите. Така освен по геофрафски и демографски принцип, могат да насочват рекламите си и по интереси.

Платформите на социалните медии също са изключително гъвкави. Както по отношение на аудиторията, така и на рекламните формати, които поддържат.

Онлайн видео реклама

Видео рекламата е класически инструмент, който репликира телевизионните реклами. В случая се изпозлва видео съдържание за популяризиране на продукт, услуга или марка. Видео рекламите се появяват в съдържанието на социални мрежи, медии и друг тип платформи. Те могат да бъдат поставени преди, по време или след основното съдържание. Най-добър пример за това са рекламите в платформата YouTube, но далеч не се ограничават само с нея.

Как е структурирана работата при използване на платена реклама

За да бъде ефективна платената реклама, следва да се работи последователно и да се спазват основни стъпки в процеса:

Поставяне на ясни цели за реклама

Целите ще определят какви типове реклами са подходящи за всяка кампания. От там излизат и показателите, чрез които се измерва ефективността на рекламите. Ако целта е да се повиши видимостта на марка или продукт, тогава кампанията се измерва чрез достигания и интеракции. Ако се стремите към продажба, то тогава цялата рекламна „фуния“ следва да бъде оптимизирана с цел да се стигне до осъществяване на покупка.

Идентифициране и разбиране на целевата аудитория

Това е изключително важна стъпка, която ще окаже влияние на цялостните резултати на Вашите рекламни кампании. Рекламирането на посоки може да натрупа големи разходи и никаква възрващаемост. Трябва да се познават потребители, които са потенциални клиенти, както и тяхното поведение. От там вече по-лесно се идентифицират техните интереси и платформите, на които прекарват повече време.

Познаването на Вашата аудитория е полезно не само в контекста на платената реклама, а води до по-добри резултати като цяло. Повече информация за „персоните“ (купувачи и потребители) от целевата аудитория дава възможност да се обръщаме към тях на „техния език“, както и да разбираме по-добре проблемите им и да представяме дадени продукти и услуги като решение.

Избор на подходящи рекламни платформи

Независимо от вида реклама, важна стъпка е изборът на подходящите платформи. Най-добре е да се доверите на специалисти в тази област, коите ще изберат най-подходящите канали на база следните въпроси:

 • Прекарва ли целевата аудитория време в платформата?
 • Рекламират ли конкуренти там?
 • Ще помогне ли платформата за постигане на рекламните цели?
 • Предлага ли платформата данни, които да позволяват анализ на ефективността на рекламите?

Някои рекламни платформи могат да изискват повече усилия от други. Създаването на видеоклип за реклама в YouTube вероятно отнема повече време, отколкото избирането на изображение и подготвянето на заглавие.

Създаване на завладяващо рекламно копие и креатив (криейтив)

Много честа грешка при платената реклама е, рекламиране на компания без контекст. Или на език, който не е подходящ и завладяащ. В нашата агенция използваме следните правила, за да сме убедени, че ще бъде постигната оптимална ефективност:

 • използваме кратък и прост език;
 • използваме език, който аудиторията ви разбира;
 • представяме решение на проблем, който аудиторията има;
 • използваме убедителни призиви за действие (Call-To-Action).

Определяне на бюджет и стратегия за офериране

Бюджетът Ви може да бъде определен по различни начини, но както вече споменахме, Вие никога няма да получите реална представа за неговата ефективност, докато не стартирате рекламата си. Защо се случва това? Все пак, Вие наддавате срещу други рекламодатели, които искат да показват реклами на същата аудитория.

Няма как да знаете със сигурност колко пари отделят за реклама Вашите конкуренти. Трябва да се отчита фактът, че много компании променят бюджетите си често, в зависимост от целите и резултатите си. За да се придобие представа, ние винаги започваме с конкурентен анализ и малки бюджети, за да придобием по-добра представа за съперниците.

Не бива да забравяме и важните метрики, които ни биват показвани. Google, например, използва своя система, наречена Quality Score (QS), която измерва качеството на кампаниите по вътрешни правила по скала от 1 до 10. По-високият QS означава, че Google вероятно ще показва Вашите реклами по-често. Стратегията за наддаване следва да съответства на маркетинговите Ви цели. Най-важни са постоянните мониторинг и адаптивността.

Наблюдаване и оптимизиране на кампаниите

Повечето рекламни платформи предоставят добър обем от данни, които могат да бъдат изпозлвани за анализ на ефективността на Вашите кампании. Мениджърът на Meta показва какви са Вашите резултати в каналите Facebook и Instagram.

ВАЖНО! След извършване на анализ трябва да се продължи с оптимизирането на рекламите и да се наблегне върху тези, които водят до повече реализации.

A/B тестове

За да се разбере кое работи по-ефективно, се извършва т.нар. A/B тестване. Този процес е свързан с пускането на две рекламни кампании едновременно, но с променен елемент в една от тях. Така времето ще покаже коя се представя по-добре. След това се пристъпва към усъвършенстване на рекламите.

Можем ли сами да управляваме рекламите си в интернет или трябва да работим с агенция?

Често пред бизнесите изниква следният въпрос: „Сами ли да управляваме своите реклами, или да се доверим на агенция?“. Нашият отговор е кратък – зависи от ситуацията.

Ако имате познания и опит в управлението на реклами, а бюджетите са малки, то тогава може да опитате сами или да доверите тази дейност на член от екипа си, който има необходимите познания. 

Ако нямате време за губене и искате максимално бързо да започнете да виждате резултати, то тогава е най-добре да се обърнете към професионалисти. В нашата агенция имаме опит и реални резултати за нашите клиенти, чрез управление на кампании в най-големите платформи: Google, Facebook, Instagram и други.

Направете заявка!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Вашите имена